Nasze menu

 

06.05.2024 r. (poniedziałek)

 

ŚNIADANIE

pieczywo mieszane z masłem,

wędlina, 

pomidor,

herbata z cytryną

(alergeny: 1,7,11)

 

II ŚNIADANIE

ogórek z rzodkiewką w śmietanie,

pieczywo mieszane z masłem

(alergeny: 1,7,11)

 

OBIAD

zupa z białej kapusty z pomidorami,

jajko sadzone,

ziemniaki, 

szpinak, 

kompot

(alergeny: 3,7,9)

 

PODWIECZOREK

mandarynka

 

07.05.2024 r. (wtorek)

 

​​​​​​ŚNIADANIE

płatki kukurydziane z mlekiem

pieczywo mieszane z masłem,

ser żółty,

papryka

herbata z cytryną

(alergeny: 1,7,11)

 

II ŚNIADANIE 

koktajl truskawkowo - bananowy

na bazie jogurtu naturalnego,

podpłomyki

(alergeny: 1,6,7)

 

OBIAD

zupa z fasolki szparagowej,

pieczeń rzymska, sos pieczarkowy,

kasza gryczana biała,

surówka z ogórka kiszonego i papryki,

kompot

(alergeny: 1,3,7,9,10,11)

 

PODWIECZOREK

jabłko

 

08.05.2024r. (środa)

 

ŚNIADANIE

pieczywo mieszane z masłem,

jajecznica ze szczypiorkiem,

pomidorki koktajlowe, 

kawa inka z mlekiem,

herbata z cytryną

(alergeny: 1,3, 7,11)

 

II ŚNIADANIE

 paluch drożdżowy z makiem

pomarańcza,

herbata z owocowa

(alergeny: 1,3,7 )

 

OBIAD

zupa poznańska,

kotleciki siekane z kurczaka,

ziemniaki,

surówka z kapusty pekińskiej

kompot

(alergeny: 1,3,7,9,10,11)

 

PODWIECZOREK

arbuz

 

09.05.2024 r. (czwartek)

 

ŚNIADANIE

pieczywo mieszane z masłem,

wędlina,

ogórek zielony, 

kawa inka z mlekiem,

herbata z cytryną

(alergeny: 1,7,11)

 

II  ŚNIADANIE

budyń,

1/2 gruszki

(alergeny: 7)

 

OBIAD

zupa ziemniaczana,

gulasz drobiowy z żółtym ryżem,

bukiet jarzyn gotowanych,

kompot,

(alergeny: 1,7,9)

 

PODWIECZOREK

banan

 

10.05.2024r. piątek

 

ŚNIADANIE

kasza manna na mleku,

pieczywo mieszane z masłem,

ser biały,

szczypiorek, rzodkiewka,

herbata z cytryną

(alergeny: 1,7,11)

 

II ŚNIADANIE

mix owoców,

wafel ryżowy

(alergeny: - )

 

OBIAD

zupa makaronowa,

ryba po grecku, 

ziemniaki,

kompot

(alergeny: 1,3,4,9)

 

PODWIECZOREK

batonik CornFlakes

(alergeny: 5,7,8)

 

 

Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy:  majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, tymianek, estragon, pieprz czarny, pieprz cytrynowy, czosnek granulowany, czosnek staropolski, papryka słodka, liść laurowy, liść lubczyku, ziele angielskie, curry, cukier wanilinowy, soda oczyszczona.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości alergenów: gorczycy, jaj, soi, mleka łącznie z laktozą, selera, glutenu, orzeszków ziemnych i sezamu.

Wędliny w swoim składzie również mogą zawierać: gluten, mleko, laktozę, gorczycę, seler, dwutlenek siarki i soję.

 

Zapewniamy dzieciom całodzienny dostęp do wody źródlanej– dystrybutor wody znajduje się w każdej sali

 

 

Przedszkole zastrzega sobie prawo do  niewielkich zmian w jadłospisie