Nasze menu

(w nawiasach wskazano alergeny)

14.04.2025 r. (poniedziałek)

 

ŚNIADANIE

pieczywo mieszane z masłem ( 1,6,7,8,11,12)

wędlina 

pomidor

 kawa inka z mlekiem (1,7)

herbata z cytryną

 

II ŚNIADANIE,

bułeczka "Brzdąc" (1,3,7)

mleko

 

OBIAD

zupa szpinakowa (7,9)

naleśniki z serem lub dżemem (1,3,7)

kompot wieloowocowy

 

PODWIECZOREK

banan

 

15.04.2025 r. (wtorek)

 

​​​​​​ŚNIADANIE

płatki jaglane na mleku z jagodami (7)

pieczywo mieszane z masłem ( 1,6,7,8,11,12)

ser żółty

papryka

herbata z cytryną

 

II ŚNIADANIE 

pieczywo mieszane z masłem (1,6,7,8,11,12)

mix warzyw

herbata

 

OBIAD

zupa zacierkowa  (1,3,9)

siekane kotleciki z kurczaka (3,6,7,10)

ziemniaki

surówka z selera (7,9)

kompot wieloowocowy

 

PODWIECZOREK

pomarańcza

grejpfrut

 

16.04.2025 r. (środa) 

 

ŚNIADANIE

pieczywo mieszane z z masłem (1,6,7,8,11,12)

wędlina (7)

sałata

kawa inka z mlekiem (1,7)

herbata z cytryną

 

II ŚNIADANIE

placuszki bananowe (1,3)

kakao na mleku (1,7)

 

OBIAD

zupa meksykańska (7,9)

gulasz z indyka z kaszą pęczak (1,6)

surówka ze świeżej kapusty

kompot wieloowocowy

 

PODWIECZOREK

śliwka

 

17.04.2025 r. (czwartek)

 

ŚNIADANIE

pieczywo mieszane z masłem (1,6,7,8,11,12)

pasta z jajek ze szczypiorkiem (3,10)

kawa inka z mlekiem (1,7)

herbata z cytryną

 

II ŚNIADANIE

 kefir truskawkowy (7)

podpłomyk (1,6,7)

 

OBIAD

zupa z fasolki szparagowej (7,9)

makaron z serem  (1,7)

surówka z marchewki i jabłka

kompot wieloowocowy

 

PODWIECZOREK

gruszka

 

18.04.2025 r. (piątek) 

 

ŚNIADANIE

kasza manna na mleku z truskawkami (1,7)

pieczywo mieszane  z masłem (1,6,7,8,11,12)

serek śmietankowy

ogórek zielony

herbata z cytryną

 

II ŚNIADANIE

babka cytrynowa (wypiek własny) (1,3,7)

herbata malinowa 

 

OBIAD

zupa barszcz biały z kiełbasą i jajkiem (1,3,6,7,9)

pulpety rybne (1,3,4)

ziemniaki

sałata ze śmietaną (7)

kompot wieloowocowy

 

PODWIECZOREK

soczek owocowy

 

 

 

 

 

 

 

Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy:  majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, tymianek, estragon, pieprz czarny, pieprz cytrynowy, czosnek granulowany, czosnek staropolski, papryka słodka, liść laurowy, liść lubczyku, ziele angielskie, curry, cukier wanilinowy, soda oczyszczona.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości alergenów: gorczycy, jaj, soi, mleka łącznie z laktozą, selera, glutenu, orzeszków ziemnych i sezamu.

Wędliny w swoim składzie również mogą zawierać: gluten, mleko, laktozę, gorczycę, seler, dwutlenek siarki i soję.

 

Zapewniamy dzieciom całodzienny dostęp do wody źródlanej– dystrybutor wody znajduje się w każdej sali

 

 

Przedszkole zastrzega sobie prawo do  niewielkich zmian w jadłospisie